Ernst Lampén - Iso-Keisari

Lampén valokuva

Ernst Lampén (vuodesta 1936 Lampén-Iso-Keisari)

 

Ernst Lampén (1865-1938) oli kirjailija, toimittaja ja opettaja Helsingin suomalaisessa lyseossa (nyk. Ressun lukio). Hän oli yksi 1900-luvun alkupuolen merkittävimmistä Suomen matkailun edistäjistä. Lampén halusi kirjoituksillaan saada suomalaiset tutustumaan omaan maahansa.

 

Lampén on kirjoittanut lukuisia kirjoja matkailusta Suomessa. Ernst Lampénin digitoituja teoksia Doriassa:

Lampénin teoksia 

Kuopiossa syntynyttä ja Rantasalmella kasvanutta kirkkoherran poikaa Ernst Lampénia pidetään savolaisuuden symbolina. Pyhä kevytmielisyys oli Lampénin mielestä kuvaavin tapa määritellä savolainen luonne.  Ernst Lampénin hupaisat, savolaisuuden läpitunkemat matkakuvaukset esimerkiksi teoksissa Suomea maitse ja meritse ja Suomea samoilemassa ovat vieläkin hauskaa luettavaa.

Lampén vietti vuosikausia kesänsä Särkisalossa, Norrbyn Ljunbergassa, nyk. Kanervalassa neiti Röökin vieraana. Neiti Sofia Röök oli sikaria polttava helsinkiläinen liikenainen, jolla oli mm. pukineliike Helsingissä Aleksanterinkatu 9:ssä. Hän omisti 1908–1914 Ljungbergan sekä Strömnäsin (Koivula ja Lehtola) huvilat Norrbyssä (nyk. Kanervala). Kanervalasta löytyy upeita kuvia ja värikästä historiaa Geni-sivustolta. Valitettavasti Kanervalassa ei ole luvallista vierailla.

Kanervalan jälkeen neiti Röök osti Norrbystä toisen Koivula-nimisen huvilan (nykyisin Länsitalon omistuksessa).

Lampén teki uupumatonta propagandaa käytännöllisten uudistusten puolesta, kuten esimerkiksi puutarhojen perustamiseksi. Hän kirjoitti hauskoja juttuja ja ahdasmielisyys oli hänelle vastenmielistä. Kirkosta eronneena ateistina hän kannatti alastomuutta. Muutenkin hän herätti ihmetystä ja jopa pahennusta tavallisen kansan joukossa. Vuosisadan alun finbyläiset muistivat hänet miehenä, joka kesähelteellä kävi uimassa. Uimista eivät aikuiset tuolloin harrastaneet, ja oli yleistä, että ihmiset olivat uimataidottomia. Lapset eivät voineet ymmärtää, miksi Lampén pystyi uidessa kellumaan, kun he itse meinasivat upota.  Hän myös liikkui polkupyörällään ympäri lomaseutuaan.

Ernst Lampén oli viehättynyt kesäpaikkansa asukkaista, finbyläisistä. Hän myös tutki ja tallensi aikalaistarinaa Finbystä, nyk. Särkisalosta ja teki samalla jonkin verran paikallista sukututkimusta. Lampénin tuttavapiiriin kuului taiteilijoita ja kirjailijoita, kuten Jean Sibelius, Juhani Aho, Eino Leino, Joel Lehtonen, L. Onerva ja Ilmari Kianto. Useat näistä vierailivat nykyisen Kanervalan huviloissa.  Se oli Lampén, joka 1930-luvulla ryhtyi kutsumaan Ilmari Kiantoa Iki-Kiannoksi.

Lampénin kiintymys Särkisaloon sai hänet ostamaan syyskuussa 1918 Norrbyn rantarinteestä, muutamia satoja metrejä Strömnäsistä etelään, Elis Karimolta (ent. Bjur) parin hehtaarin suuruisen maa-alueen. Hän kaivautti sinne viimeisen leposijan itselleen ja ympäröi sen matalalla ojalla. Lampén haudattiin Hietaniemen hautausmaalle, mutta hautapaikka jäi Norrbyhyn ja on siellä edelleen muistomerkiksi erotettuna. Kotiseutuyhdistys Meripirtin kerho on kiinnittänyt paikalle pronssisen muistolaatan. Vieressä on Ylöstalon Iso-Keisari-niminen vuokramökki.

Ernst Lampénin hauta

Lampénin isänisää sanottiin tämän hollolalaisen kotitalon mukaan Iso-Keisariksi, jolla nimellä tämä sai muuttokirjan Porvooseen. Mutta ruotsinkielisessä kaupungissa sellainen nimi ei käynyt, ja mies muutti sukunimensä Lampéniksi sukunsa kotipitäjän Lammin mukaan. Vuonna 1936 Ernst Lampén ryhtyi käyttämään vanhaa Iso-Keisari-nimeä.

Vapaamielinen ja iän myötä vasemmistolaistunut Lampén oli sitä mieltä, että kukin tulkoon omalla uskollaan autuaaksi. Hänen vapaamielisyytensä ja hyökkäyksensä valtionkirkkoa vastaan ei kaikkia miellyttänyt. 72-vuotias Iso-Keisari muilutettiin lapualaismalliin Peipohjan asemalta Porin suojeluskuntatalon pihalle muutamaa kuukautta ennen kuolemaansa vuonna 1937. Hän oli ollut matkalla puhumaan Rauman työväenyhdistyksen talolle.  Muiluttaminen tarkoittaa henkilön sieppaamista ja kuljettamista toiselle paikkakunnalle. ”Minua nauratti niin mitattomasti”, oli Iso-Keisari kuitannut tapahtuneen.

Tarinoita Ernst Lampénin kirjasta Maailman kylillä, Ihmisiä tapaamassa. Otava Helsinki 1936.

Rakasta vihollistakin

Karkaava aviovaimo

Todellinen nainen

 
Tekstit netistä googlaamalla kerännyt Hilkka Karimo.

facebook instagram

 

 

YLÖSTALON MATKAILUTILA

 

Juha Karimo

info(a)ylostalo.fi | www.ylostalo.fi

Norrbyntie 135, 25630 Särkisalo

+358 (0)40 540 4342